Facebook
ntv1
Regisztrálok
Regisztrálás Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó?
Bárdos András: Hogy tévézünk?
Sminkmester-kurzus és műkörömépítő verseny: A Beauty Forum Hungary-n jártunk
Ha fontos az otthon melege
Lipcsei Betta magyar tervezőkkel készül a báli szezonra
A Talentum profikat nevel
Egy üzlet alapja: a kapcsolati tőke
Reklámstand egyetlen perc alatt
Kapcsolódó - video
Értékelés (3.4 / 5 ):
Értékelj te is:
Kedvencnek Jelöl


Patinás bortúra Budafokon

Patinás bortúra Budafokon Stábunk a budafoki Szent István Pincészetben járt, ahol nem csak több kilóméter hosszú pincerendszerben kaptunk rögtönzött tárlatvezetést, de megcsodálhattuk Magyarország második legnagyobb hordóját is!

Az 1880-ban alapított borlabirintusban, ahol többek közt borkóstolóval egybekötött pincesétákat is tartanak, Gágány Tibor valamint Mikó Tamás segítettek eligazodni az Ntv1 stábjának. "Bortúráink igen különlegesek budapesti viszonylatban, mert Európa egyik legnagyobb egybefüggő pincerendszerében állunk jelen pillanatban. Durván 20000 négyzetméternyi területen állunk most, amiből másfél kilómétert mutatunk meg minden egyes vendégünknek, aki ideérkezik hozzánk. Fő jellegzetességünk, hogy óborral dolgozunk, ami azt jelenti, hogy muzeális darabokról, minimum 10-12 éves borokról van szó." - mesélte Mikó Tamás, akinek a Három Szín Világa Kft. ügyvezető igazgatójaként a pincészet rendezvényeit köszönhetjük, legyen szó zártkörű eseményekről, mint például esküvők vagy céges összejövetelek, olyan jótékony megmozdulásokig, mint a húsvétra tervezett, Fóti Gyermekvárossal közös tojásfestés, vagy a rekordkísérletnek is tekinthető rétessütő nap.

"Magyarországnak és Budapestnek Budafok egy nagyon fontos hely kell majd legyen, mert aki a magyar bort szereti, az Budafokon mindenféle bort megtalál. Tehát az a külföldi, aki eljön ide meglátogatni az országot, annak nem kell elmenni messze Tokajba, vagy nem kell elmenni Sopronba vagy Badacsonyba, mert itt, ebben a nagy pincerendszerben mindenféle bort megtalál." - hallhattuk Gágány Tibortól, miért is tölthet be központi szerepet a térség a borfogyasztók életében. Budafok, régi nevén Promontorium (azaz hegyfok, mely elnevezés a Duna jobb partján húzódó, vastag mészkőből álló Tétényi fennsíkra utal) virágzó szőlőtermesztés helyszíne volt már az Árpád-házi királyok korában is, az 1700-as évektől pedig - Savoyai Jenő herceg földbirtokaként - a település fokozatosan egyre híresebb lett borászati tevékenységéről. A filoxérajárvány ugyan a szőlőket 1895-re kipusztította, ám érdekes módon Budafok éppen ezután, a XIX. század végére vált a magyar borászat elismert központjává. 

A Kossuth Lajos utca 88 alatt nyíló, 4 kilóméter hosszú pincészet, melynek múltjába-jelenébe Mikó Tamás túravezetése során nyerhettünk betekintést, a Szent István műemlék-hordóról kapta nevét, mely méretét tekintve Magyarország második legnagyobb tölgyfahordója a maga 53550 literes űrtartalmával. Eszmei értékét tekintve felbecsülhetetlen: a hordó tartalmát 1938-ban Pacelli bíboros, a későbbi XII. Pius Pápa megáldotta. A hordó Szent István halálának 900. évfordulójára készült, s minden egyes dongájához 1 egész tölgyfát használtak fel. A misebor elfogytával nem töltötték újra, azóta védett műemlékként üresen áll. Tamás szerint, aki nem mellesleg a Szent György Lovagrend tagja is, a gigantikus hordó mellett számos más látványossággal is szolgál az ódon hangulatú, kultúrális örökségekben gazdag pincerendszer: Családi Ággal, Lovagteremmel, bormúzeummal, franciaországi minőséggel vetekvő sherryvel - és mint megtudtuk, a szépemlékű Lánchíd konyak is a budafoki falak közt készült egykoron.


Kapcsolódó - hírek a témakörben
Impresszum Irányelvek E-mail Médiaajánlat Adatvédelem "Az év üzletembere pályázat" Karrier