Leukémia gyerekeknél?

Minden szülő legrosszabb rémálma, hogy gyermeke beteg lesz, így amikor szóba kerül a gyermek leukémia, minden szülőt kirázza a hideg. Manapság már több mint 75%-ban gyógyítható ez a betegség, viszont fontos, hogy minél korábban forduljunk orvoshoz, ha észleljük gyermekünkön a leukémia jeleit. Mutatjuk, mik is ezek a jelek!
Leukémia gyerekeknél?

Gyermek leukémia tünetei

A gyermek leukémia egyik fő tünete a vérszegénység, amelyet a vörösvérsejtek elégtelen termelődése idéz elő. Ez megnyilvánulhat fáradtságban, gyengeségben, sápadtságban, illetve felgyorsult légzésben.

A gyermekkor velejárója, hogy a játék közben bekövetkezett esések eredményeképp véraláfutásos foltok és sebek jelennek meg a gyermek testén. A leukémiás gyermeken azonban a megszokottnál jóval több ilyen folt jelenik meg, ugyanis egy apróbb benyomódást is nehezen kezel a bőre. Emellett a kialakult vérzékenység miatt a sebek nehezebben és tartósabban gyógyulnak be az átlagosnál.

Gyakori panasz a csont és ízületi fájdalom is, valamint a felhalmozódott kóros sejtek miatt megnövekedett máj, lép, nyirokcsomó és vese okozta fájdalom.

A szülők gyakran azzal fordulnak orvoshoz, hogy gyermekük olyan influenza-szerű tünetekkel küzd, mint a hányinger, a láz, a hidegrázás vagy a kimerültség. Emellett gyakori még, hogy a legyengült szervezet nem tudja megfelelően felvenni a harcot a különböző fertőzésekkel, így azok újra és újra kiújulnak.

Gyermek leukémia kivizsgálása és kezelése

A gyermek leukémia tünetei igencsak változatosak lehetnek, viszont egyik tünet sem jellegzetesen csak a leukémiára jellemző. Épp ezért fontos kiemelni, hogy bár komolyan kell venni az intő jeleket, nem érdemes észlelésük során egyből pánikba esni, ugyanis csupán egy összetett és alapos kivizsgálás után állapítható csak meg, hogy az érintett gyermek valóban leukémiával küzd-e.

A kivizsgálás négy fő részből áll: kérdések, fizikális vizsgálat, vérkép vizsgálata, valamint csontvelő vizsgálat. Amennyiben ezután a komplex kivizsgálás után megállapítják, hogy valóban leukémiáról van szó, összeállítják a betegnek a neki legmegfelelőbb terápiás tervet. Ez általában kemoterápiából, sugárkezelésből és néhány esetben csontvelő-átültetés alkalmazásából áll.

Gyermekekért - alapítvány

Ma már több alapítványon keresztül is segítheted a gyermek leukémia betegségével küzdő gyermekeket és családjukat. A Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány azonban kicsit más, mint a többi, ugyanis nem csupán a beteg gyermekek családjának segítenek, de a felnőtt betegekén is. Pénzbeli és tárgyi adományaink segítségével reményeik szerint könnyebben át tudják vészelni ezt a nehéz időszakot, ehhez az anyagi támogatás mellett lelki támogatással is igyekszenek segítséget nyújtani.

Működésüket Te is tudod támogatni, akár bármiféle többletköltség nélkül is.

Hogyan?

Fel tudod ajánlani az alapítványnak adód 1%-át, illetve egész évben fogadnak adományvonalas hívásokat/üzeneteket, netbankos utalásokat és bankkártyás adományokat. Amennyiben szeretnél többet megtudni róluk, látogass el oldalukra!

A gyermek leukémia tüneteit tehát nehéz felismerni, viszont amennyiben jelentkeznek, érdemes minél előbb felkeresni egy orvost, ugyanis a legfontosabb tényezője a gyógyulásnak, hogy milyen korán diagnosztizálják a beteget. Amennyiben a leukémiára jellemző tünetek figyelhetőek meg gyermekeden, akkor se ess pánikba, ugyanis csupán alapos kivizsgálások után állapítható meg a rosszindulatú daganatos betegség jelenléte a szervezetben.

Kapcsolódó cikkek

Aludjon pihentetően! - alvás tippek

Aludj pihentetően!

A kronobiológusok úgy vélik, hogy a mindennapi stressz megakadályozza a megfelelő éjszakai alvást.