Szemcseppek és műkönnyek a szem egészségéért

A szemünk kiszáradása, vagy éppen fokozott könnyezése, fájdalma olyan probléma, amit számos tényező válthat ki. Az elsődleges cél ilyenkor mindig az ok megkeresése. Ha az megvan, akkor fontos, hogy mielőbb kezeljük a helyzetet, mert a diszkomfort sajnos ritkán szűnik meg magától, márpedig a szem irritációjáról nehéz nem tudomást venni.
Szemcseppek és műkönnyek a szem egészségéért

Mitől lehet irritált a szem?

A leggyakoribb ok a szemproblémákra, ha belemegy valami: bármilyen kisebb szennyeződés, esetleg egy apró rovar is belerepülhet. Ilyenkor az idegen tárgy folyamatosan zavarja a szemet, amire erős könnyezéssel reagál, ugyanis megpróbálja kimosni azt, ami nem oda való. Ez az állapot rendszerint mindaddig fennáll, amíg nem sikerül eltávolítani a „betolakodót”.

Sajnos azonban nem mindig ilyen egyszerű a helyzet. A szem könnyezését, csípő érzését okozhatja allergia, fáradtság, de akár a szemet érintő betegségek is. Ezek lehetnek vírusosak, mint például a kötőhártya gyulladás, az árpa, de lehetnek tartósan fennálló gondok, mint amilyen krónikus szemszárazság.

Utóbbi azért gond, mert a könnyfilmréteg, ami a szemünk felületét beteríti, nem csak a komfortért felel, hanem egyfajta védelmet is biztosít a szemnek a kórokozók ellen. Ha ez sérül, hiányzik, akkor mindenféle szembetegséget könnyebben elkaphatunk, nem mellesleg a szemünk szúr, ég, viszket, mégpedig állandó jelleggel.

Allergiás szemre

Nyilván mindenkinek megvan az az érzés, amikor a hagyma csípi a szemét, és könnyezik, ég. Nos, aki valamilyen szemtünetekkel járó allergiával él, az nonstop ezt érzi az allergén közelében. Szerencsés esetben olyasmire vagyunk allergiásak, amit el lehet kerülni, de sajnos sokakat irritálnak például a tavasszal nyíló virágok, a pollenek, amik elől lehetetlenség megszökni.

Az erős szemtünetek ellen allergiás szemre való szemcseppekkel lehet védekezni – ezek egy időre akár teljesen meg tudják szüntetni a kellemetlenséget. Ahogy a bedugult orra az orrspray a megoldás, úgy a szembe is csepegtethetünk, ha nem szeretnénk nonstop szenvedni az allergia tüneteitől.

Szemcsepp a számítógép előtt dolgozóknak

Nem csak az allergiások és a szembetegséggel szenvedők tapasztalhatják azonban ezeket a kellemetlenségeket. A számítógép előtt dolgozók is gyakran számolnak be a szemüket érintő tünetekről: indokolatlan fáradtságérzet, szúró, égő szem, „leragadó” szem.

Ez azért van, mert a folyamatos monitorbámulás nincs éppenséggel jó hatással az ember szemére – de persze ezt hiába is tudják azok, akiknek ez a munkájukkal jár, akkor is kénytelenek csinálni. A kellemetlen tünetek enyhíthetők szemcsepp segítségével, ami nagyon hatékonyan képes felfrissíteni a fáradt szemet azzal, hogy ad neki egy kis plusz nedvességet. Tényleg hihetetlen, mennyit tud számítani 1-2 csepp!

Vannak olyan szemcseppek, amiket akár napi szinten lehet minden probléma nélkül alkalmazni, ha a munka miatt lennének gondok a szemünkkel. Természetesen azonban fontos, hogy mielőtt bármit is elkezdünk rendszeresen használni a tünetek elfedésére, azért menjünk el orvoshoz, hogy kizárhassunk más, komolyabb okokat a háttérben!

A tartósítószer-mentes műkönny előnyei

Műkönnyből több fajta is rendelkezésre áll, és egyre többen teszik le a voksukat a tartósítószer-mentes műkönny mellett. Ezek nagy előnye, hogy hosszútávú használat esetén a szem sokkal jobban tudja tolerálni, mint a tartósítószerrel ellátott változatokat – hátránya persze, hogy nem áll el olyan sokáig.

Éppen ezért, a tartósítószer-mentes műkönny vagy szemcsepp leginkább azoknak javasolt, akiknek hosszabb időt át, rendszeresen kell alkalmazniuk a készítményt. Például az allergiásoknak allergiaszezonban, vagy azoknak, akik napi szinten képernyő előtt ülnek, és ez irritálja a szemüket. Így egy doboz szemcsepp nem tart addig, hogy lejárjon a szavatossága, és a szemet se terheljük fölöslegesen.

Milyen szemcsepp nyújt megoldást a fáradt, száraz szemre?

Ilyenkor különösebb gyógyhatású anyagokra nincs szükség, hiszen betegség nem áll fenn. A cél az, hogy elegendő nedvességet biztosítsunk a szemnek, mert magától erre valamilyen külső hatás miatt nem képes.

A műkönny ilyenkor tökéletes megoldás, és ahogy már említettük, érdemes a tartósítószer-mentes változatot előnyben részesíteni, főleg, ha gyakran van szükség a használatára. Sajnos sok szemcsepp tartalmaz olyan anyagokat, amik hosszabb távon tovább irritálhatják a szemet. Ilyen anyag például a centrimid, amire sokan érzékenyek.

Ha megtalálod a megfelelő szemcseppet, könnyen tudod majd kezelni a hasonló problémákat!

Kapcsolódó cikkek

Házi csodaszer a petrezselyem

A magyar konyhák elfeledett csodaszere: a petrezselyem

A hazai ízek kialakításában kulcsszerepe van, de ezenkívül alig tudunk valamit erről a gyógyhatású növényről.

Aludjon pihentetően! - alvás tippek

Aludj pihentetően!

A kronobiológusok úgy vélik, hogy a mindennapi stressz megakadályozza a megfelelő éjszakai alvást.

Gyakori kutyabetegségek, amelyekkel tisztában kell lennie

Gyakori kutyabetegségek, amelyekkel tisztában kell lennie

Számos olyan gyakori kutyabetegség van, amellyel tisztában kell lennie.