Mindent az állványok technológiájáról

Összegyűjtöttünk mindent az állványok technológiájáról, amit tudni érdemes. Így komplettebb képet kaphatunk ezekről a hasznos szerkezetekről.
Mindent az állványok technológiájáról

Az állványok alapvető fontosságúak a biztonságos munkavégzéshez számos téren. Legyen szó építőiparról, takarításról, vagy egyszerűen tűnő iratrendezésről, a létrák és állványok nélkül nem végezhetnénk el egyik munkát sem. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttünk mindent az állványok technológiájáról, amit csak tudni érdemes.

Mire is jó egy állvány?

Az állványok olyan ideiglenes szerkezetek, melyek biztosítják a:

· magasban történő munkavégzéshez szükséges munka-, közlekedő és tároló szinteket,

· nem állékony épületszerkezet alá- és megtámasztását,

· magasban történő munkavégzésből adódó balesetveszélyek elhárítását.

Állványok története

Az állványok elsőre nem is gondolnánk, de bizony már időszámításunk előtt is velünk voltak. Az ókori birodalmak, mint Egyiptom, Görögország monumentális építményei ugyanis aligha épülhettek volna meg az akkori állvány elődök alkalmazása nélkül.

Ezek az állványok természetesen még sokkal rövidebb életűek voltak, nem vonatkozott rájuk munkavédelmi elvárás, így gyakran balesetveszélyesek is voltak. Anyagukat tekintve bambusz, fa volt a fő alkotóelem, amit aztán különböző kötöző anyagokkal fogtak össze.

Természetesen az idő előrehaladtával az állványok és az állványozás mechanikája, technikája is finomodott, fejlődött.

Az utóbbi száz évben már a munkavédelem terén is egyre komolyabb elvárásokat támasztottak ezekkel kapcsolatban, hogy mindenki biztonsággal használhassa ezeket a szerkezeteket kiviteltől, munkától függetlenül.

Állványok anyaga

Manapság már számos ismert, minőségi gyártó kínál számunkra otthoni és ipari felhasználásra is állványokat. Ezek a szigorú előírások miatt minden esetben a lehető legjobb gyártási mechanikával és anyagból készülnek. Ez utóbbi esetén a minőség ellenőrzés kap hangsúlyos szerepet, hiszen legyen szó fáról, fémről, vagy kompozit anyagról, egyetlen kis hiba, anyaggyengeség komoly baleseteket okozhat.

Ennek köszönhetően ma is megtalálhatunk fa és fém állványokat is, de alapvetően a fa inkább a létrák terén jelent megoldást, míg az állványok szerkezete alapvetően fém, és a járófelület fa, vagy csúszásmentes műanyag, kompozit anyag.

Állványok típusai

Az állványokat számos szempont szerint csoportosíthatjuk. Rendeltetésük szerint például lehetnek: munkaállványok, védőállványok, elhelyező állványok, alátámasztó állványok. Ugyanígy végezhetünk csoportosítást a kialakítás szerint is. Ebből a szempontból megkülönböztethetünk

· bakállványokat

· csőállványokat

· gurulóállványokat

· munkahidakat

Természetesen az adott munka jellege nagyban meghatározhatja, hogy milyen állvány típusra van szükségünk. A csőállványok például nagyobb volumenű építkezések során jöhetnek jól. Ezzel szemben a guruló verziók inkább a belső terek festési ,alakítási munkái során, vagy külső homlokzati munkák esetén tehetnek jó szolgálatot. A munkahidak alapvetően az amerikai filmekből lehetnek ismerősek, ahol kifejezetten magas épületek külső takarítási feladatai során jelenthetnek megfelelő megoldást, de építkezés terén is használatosak lehetnek.

Állványok beszerzése

Természetesen nem mindegy, a feladat hatékony elvégzése és munkavédelmi szempontból sem, hogy honnan szerzünk be állványokat. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, akkor mindenképp azt javasoljuk, hogy vásároljunk gurulóállványt webáruházból, vagy személyesen szaküzletből, így biztosan a lehető legjobb megoldást választhatjuk.

Összegezve

Az állványok tehát egyszerűen garantálhatják számunkra a biztonságosabb és egyben kényelmesebb munkavégzést. Ezért mindenképp érdemes mindig minőségi gyártók termékeit választanunk ezen a téren, mint amilyenek a Krause állványok is.

Kapcsolódó cikkek

A fürdőszoba bútor megfelelő ápolása

A fürdőszoba bútor megfelelő ápolása

Neked is fejtörést okoz a fürdőszoba bútor megfelelő ápolása? Nem tudod eldönteni, milyen anyagú szekrényt építtess be? Kattints és segítünk!