Szűrővizsgálatok életkoronként – ezért fontosak

Ha ismerjünk testünket, könnyebben tudunk reagálni az igényeire, hiszen az erősségeink, gyengeségeink tudatában egyszerűbb lesz helyes döntéseket hoznunk az egészségünk érdekében.
Szűrővizsgálatok életkoronként – ezért fontosak

A szűrővizsgálatok sokfélék, ráadásul életkoronként is változik, hogy milyen jellegűeket kell elvégeztetni, ahogy az sem mindegy, milyen nemű páciens. Éppen ezért fiatalon – optimális esetben – az ember keveset jár ilyen vizsgálatokra, és a legtöbben, – amíg nem érzik égetően fontosnak a dolgot – nem is kapkodják el az ilyesmit, és esetenként ki is hagyják. Az időnként esedékes szűrővizsgálatokat mégsem érdemes elmulasztani, hiszen sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, arról nem is szólva, hogy akár életet is menthetnek ezek az alkalmak

Általában fiatal felnőttként kerülünk olyan helyzetbe, hogy magunknak kell megszervezni ezeket a vizsgálatokat. A húszas években egy teljes körű orvosi vizsgálat, vérképpel kiegészítve nagyon hasznos lehet az átfogó kép kialakításához, ezen belül a koleszterinszint mérése is. A fogászati vizsgálatoktól sokan ódzkodnak, pedig igazi kincs, ha az embernek rendben vannak a fogai. Éppen ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetni őket, hogy később ne kelljen egy autónyi összeggel bepótolni, amit korábban kihagytunk. A rendszeres tüdőszűrés nem csak a munkához kell, ha egészségesnek érezzük magunkat, akkor se feledkezzünk meg erről! Az általános vizsgálatok az életkor előrehaladtával válnak egyre gyakoribbá, így míg eleinte akár több éves kihagyások is adódnak, később ez már kellő odafigyelés mellett nem fordul elő.

A nőknek a következő évtizedekben a nőgyógyászati vizsgálatok mellett az anyajegyek ellenőrzése is állandó feladattá válik, de fontos a szájüreg vizsgálat is, hiszen a hormonális változások befolyásolják az íny vérellátását. A férfiaknak a harmincas éveik közepéig a hererák vizsgálat az egyik legfontosabb, amit önvizsgálattal egészítsenek ki.

A negyvenes években a szemészeti vizsgálat már többeket érint, ahogy a kardiológiai vizsgálatnak is nagyobb szerep jut ebben az életkorban. Ötven felett a vastagbélrák-szűrés nem túl gyakori vizsgálat, de annál fontosabb. Éppígy a nők körében a csontűrűség-mérés.

Kapcsolódó cikkek

Házi csodaszer a petrezselyem

A magyar konyhák elfeledett csodaszere: a petrezselyem

A hazai ízek kialakításában kulcsszerepe van, de ezenkívül alig tudunk valamit erről a gyógyhatású növényről.

Aludjon pihentetően! - alvás tippek

Aludj pihentetően!

A kronobiológusok úgy vélik, hogy a mindennapi stressz megakadályozza a megfelelő éjszakai alvást.