Hogyan fussunk helyesen a futópadon?

Elsőre talán kissé furcsának tűnhet a címben feltett kérdés, de aki rutinos futó, pontosan tudja, hogy a szabadban, terepen edzeni egészen más, mint egy teremben, esetleg az otthonunkban egy futópadon.
Így fussunk a futópadon

És persze, otthon meglehetősen ritkás a táj a terephez képest, és többnyire a futásra kiépített út, de még csak a beton is. De nem erről lesz szó, hanem magáról a technikáról, amivel élvezetes és sérülésmentes maradhat az edzés akkor is, ha a négy fal közé kényszerülünk.

Fokozatosság

Amikor futásra adjuk a fejünket, akkor sosem szabad megfeledkeznünk a bemelegítésről! Ne úgy tekintsünk rá, mint egy felesleges nyűgre, hanem úgy, mint a futás első fázisára. Kellő bemelegítés nélkül ugyanis az élmény sem lesz akkora, míg a sérülések veszélye megnő. Ez természetesen nem csak a futópad használatakor, hanem a szabadtéri futásnál is fontos. Pontosan úgy, ahogy a fokozatosság is.

Kezdőként sokszor szeretnénk a futópadon a lehető legnagyobb sebességgel a lehető legtöbbet kihozni a dologból, de ezzel éppen csak magunkkal szúrunk ki. Az edzést fokozatosan építsük fel, ne hajtsuk túl magunkat, könnyebben sérülünk, a kedvünk pedig hamar elillan majd. A futópadon tudjuk szabályozni a sebességet, tegyük meg! Fokozatosan gyorsítsunk, majd az edzés végén is fokozatosan csökkentsük a sebességet.

Mire figyeljünk?

Mindenre! Ennyire nem kell szigorúan venni, de tudnunk kell, hogy a sérülések elkerülése megköveteli a fegyelmet és a koncentrációt is. Utóbbiban segítségünkre lesznek a kijelzőn olvasható adatok, amik a távot, a szintemelkedést, az elégetett kalóriákat, a pulzusszámot, illetve egyéb információkat jeleznek. A futópad remek sportgép, ha megfelelően használjuk. Ne kapaszkodjunk a korlátba futás közben, hiszen a tartásunkat ez elrontja. Próbáljunk ne a pad legelején állni, hogy tudjuk tartani a lépést, illetve hogy ne akadjunk össze a géppel, inkább próbáljunk a futópad közepén maradni. Fontos az is, hogy ne a lábainkat szuggeráljuk végig, mert ezzel bár meggyőződhetünk arról, hogy még mindig nem estünk le, megint a tartásunkat rontjuk el, és a sportolás végére megfájdulhat a nyakunk.

Kapcsolódó cikkek

10 gyakori fogászati mítosz és tévhit

10 gyakori fogászati mítosz és tévhit

Az interneten rengeteg tanács található a megfelelő szájápolással kapcsolatban. Sajnálatos módon, nagy része hamis vagy félrevezető.

8 meglepő információ, amiről még biztos nem hallottál

8 meglepő információ, amiről még biztos nem hallottál

Ezúttal a gyümölcsöket vesszük górcső alá, azaz néhány gyümölcsről olvashatsz érdekességeket.