Gyermek leukémia - gyógyítható betegség

Ha valaki a leukémiás gyermekek szóra gondol, gyakran egy halálos betegséggel küzdő fiatalok jutnak eszébe, azonban szerencsére ma már a technológia fejlődésének köszönhetően ez a legtöbb esetben nem így van. Az esetek túlnyomó részében a gyermek leukémia gyógyítható betegségnek számít, amely a legtöbb esetben felnőtt korban sem tér vissza. Cikkünkben a leukémiás gyermekek esetében leggyakoribb leukémia típusokról és a kezelésről adunk átfogó képet.
Gyermek leukémia - gyógyítható betegség

Leukémiás gyermekek - ALL típusú leukémia

A leukémiás gyermekek a legtöbb esetben az ALL, vagyis akut lymfoid leukémiával küzdenek. Ennél a típusnál akut leukémia lévén viszonylag hamar jelentkeznek a tünetek és a lefolyása is gyors, viszont ha időben észrevesszük a leukémiás gyermekekre jellemző jeleket, az esetek nagy részében az akut lymfoid leukémia gyógyítható.

Az ALL típussal diagnosztizált leukémiás gyermekek gyakran küzdenek fertőzésekkel legyengült immunrendszerük miatt, valamint sokszor produkálnak influenzaszerű tüneteket is. Ezen kívül jelentkezhetnek rajtuk a vérszegénység jelei, bevérzéses foltok jelenhetnek meg a bőrükön, valamint érezhetnek fájdalmat a leukémia miatt megduzzadt szervek környékén.

A jó hír, hogy ma már ez a fajta leukémia gyógyítható a legtöbb esetben. Ha időben megtörténik a diagnózis és ezt követően hamar megkezdődnek a kezelések, az ALL típussal diagnosztizált leukémiás gyermekek 80-90%-a teljesen felgyógyul a fehérvérűségből.

Leukémiás gyermekek - AML típusú leukémia

A második leggyakoribb leukémia típus, amiről leukémiás gyermekek kapcsán az esetek kb. 15%-ában szó van, az AML, vagyis az akut myeloid leukémia. Ezen leukémia fajtának hasonlóan viszonylag gyorsan jelentkeznek a tünetei, így hamar felismerhetőek a betegségre utaló jelek. Fiatal betegek esetén ez a típus 35-40%-ban gyógyítható, viszont előfordulása az ALL típus mellett igencsak ritka.

Az AML típussal kezelt leukémiás gyermekek tünetei szinte ugyanazok, mint az ALL típus esetén. Fontos viszont kiemelni, hogy a gyermek leukémia esetén tipikus tünetek nem csupán leukémiás gyermekeknél jelentkezhetnek, ugyanis ezek a tünetek nem csupán speciálisan a leukémiára jellemzőek. Pontosan ezért a leukémiás gyermekek diagnózis előtt egy rendkívül komplex kivizsgáláson esnek át, mielőtt megállapítják a betegség jelenlétét a szervezetben.

Gyermek leukémia, a gyógyítható betegség

A leukémiás gyermekek előtt a kezelési terv összeállítása után hosszú út vár, de az esetek nagy részében a leukémia gyógyítható, sőt, gyógyulás után annak kockázata sem áll fenn feltétlenül, hogy később, akár felnőtt korban kiújulhat.

A kezelés alatt a leukémiás gyermekek sugárkezelésre, kemoterápiára és sok esetben csontvelő-átültetésre számíthatnak. Ez idő alatt a gyermeknek és családjának a legtöbb esetben nagy szüksége van mind lelki, mind pénzügyi támogatásra, amelyben egy leukémiás gyermekek segítésére létrejött alapítvány rengeteget segíthet.

A leukémiás gyermekek tehát az esetek legnagyobb részében teljesen kigyógyulnak a betegségből, így ma már bátran állítható, hogy sok esetben a gyermek leukémia gyógyítható. Ehhez fontos azonban, hogy még korai fázisban megkezdődjenek a kezelések és a kezelésről hazatérve megfelelő tiszta környezet fogadja a fiatalokat.

Kapcsolódó cikkek

4 tény, amiről csak most hullt le a lepel

4 tény, amiről csak most hullt le a lepel

Most olyan, emberi működéssel kapcsolatos érdekességekről olvashatsz, amelyről csak nemrégiben számoltak be a tudósok.