Az alkoholkészítés alapjai

Az utóbbi években szerencsére egyre inkább hangsúlyos szerepet kapnak az egészséges ételek és italok. Ezen a téren olykor az alkoholos italok is képbe kerülnek, amik között hagyományos és koktél italok is felmerülnek. Éppen ezért most az alkoholok készítésének alapjait mutatjuk be.
Az egészséges alkoholok készítésének alapjai

Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

Az alkohol NEM egészséges! Picit sem.

Hogyan készül egy alkoholos ital?

Ahhoz, hogy te legyél a legjobb mixer vagy barista mindenképp érdemes fejben tartani, hogy mitől is lehet egészségesebb egy koktél, vagy épp alkoholos kávé különlegesség. Ehhez érdemes tudni melyek azok az alap italok, amik közül érdemes lehet választani ezen a téren ezek többek között a:

· whiskey

· vodka

· rum

· gin

Whisky

Az árpa, a búza és a kukorica vagy rozs találkozásakor és a gabona pépesítéséből kiváló minőségű whiskey-k készülhetnek. Ebből az italból megannyi nevű és kategóriájú ital létezik, attól függ, hogy milyen hozzávalókat használnak a készítésnél és hol állítják elő. Az ilyen italok általában 40%-os alkoholtartalommal bírnak, de hozzáadott cukrot és szénhidrátot nem találhatunk benne, így egészségesebb italnak tekinthető.

Vodka

A vodkának szintén gabona az alapja, az alkoholtartalma pedig általában 30 és 50 % közötti. A leggyakoribb összetevői a búza, burgonya és rozs. Alapjában véve ez sem tartalmaz cukrot, de ezen a téren fontos, hogy kerüljük az ízesített verziókat, mert ezeket jellemzően cukorral édesítettek, ami mint tudjuk koránt sem kedvez az egészséges életmódnak.

Rumos élvezetek

A rum melaszból és cukornádból készül. Különféle változatai léteznek, választhatunk a fehér rum, sötét rum, a fűszeres kiadás és az érlelt rum közül. Általában minél sötétebb a rum, annál idősebb, annál tovább érlelték. Ha a megfelelő tölgyfahordóban érlelik, akkor akár hosszú évekig is tarthat a folyamat. Átlagban 35 % százalék alkohol tartalmú italokról van szó, amikhez ugyan nem adnak külön cukrot - de cukormentesnek sem nevezhetjük, de egy egészségesebb koktél alapnak tökéletes lehet.

Gin

A borókabogyóval ízesített ital szintén gabona alappal rendelkezik. Szokás narancs-, citrom- vagy lime héjával ízesíteni, és bizonyos helyzetekben nyomokban grapefruitot is tartalmaz. Önmagában elég markáns íze van, kevesen szeretik pedig szintén az egészségesebb italok táborát erősíti.

Összegezve

Az egészséges italok alapja tehát az egészségesebbnek mondható, kevesebb cukrot tartalmazó italalapokban keresendő, mint amilyen a whisky, vodka, rum, vagy épp a gin. Ezek felhasználásával, odafigyeléssel és persze mérsékelt fogyasztással az alkohol italok is lehetnek egészségesek.

Kapcsolódó cikkek

Házi csodaszer a petrezselyem

A magyar konyhák elfeledett csodaszere: a petrezselyem

A hazai ízek kialakításában kulcsszerepe van, de ezenkívül alig tudunk valamit erről a gyógyhatású növényről.

Az egészséges alkoholok készítésének alapjai

Az alkoholkészítés alapjai

Most részletesebben foglalkozunk az alkoholok készítésének alapjaival és hogy milyen italból milyen italok keverhetők.

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

Brazília, napsütés, pálmafák és italok. Nagyon sok olyan brazil italról még csak nem is hallottunk, de ha már ott jársz, semmiképpen se hagyd ki ezeket az italokat.