Fenntartható városok a világban

A rangsor élén 10 várossal.
Fenntartható városok a világban

A fenntarthatóság nagyon fontos, hiszen ettől is függ, hogy milyen életkörülmények között élnek például az adott város lakosai. A fenntarthatóság megállapításakor többféle szempontot is figyelembe vesznek. Lássuk, melyek ezek, és mely városok topognak a rangsor élén.

A különféle szempontok és a fenntarthatóság

Az egyik ilyen a társadalmi szempont, vagyis nézik az adott városban a várható élettartamot, a megélhetési rátát, az elhízási faktorokat, egyszóval a polgárok életkörülményeit. A környezeti szemponthoz olyan elemek tartoznak, mint szennyezettség, az energia újrahasznosítás, a mobilitás, a katasztrófakockázat. A gazdasági szempontok alá esik a GDP, az idegenforgalom, az adott városban milyenek a vállalkozási lehetőségek.

Az Acardis és a Közgazdasági és Üzleti Kutatóközpont folyamatosan értékeli a fenntarthatósági listán szereplő városokat, mégpedig a fentebb említett szempontok figyelembevételével.

Nehéz megfelelni az elvárásoknak

Nehéz megfelelni mind a három szempontnak, hiszen hiába jók egyes helyeken a társadalmi és környezeti szempontok, ha a gazdasági katasztrofális, vagyis nincsenek munkahelyek és nincsenek vállalkozási lehetőségek sem.

Miért fontos a fenntarthatóság?

Ezt röviden is meg lehet fogalmazni. A cél mindig az, hogy egyadott városban élő embereknek minél jobb legyen az életminősége. Az életminőség akkor lesz megfelelő, mondhatni tökéletes, ha mind a három szempont megfelel a kritériumoknak.

Most pedig lássunk 10 várost, akik ennek a listának az élén szerepelnek:

1. Zürich található az élen. Ebben a svájci városban az energiamegtakarítást tűzték ki célul, illetve már most tökéletesnek mondható a tömegközlekedési hálózat ebben a városban.

2. Szingapúr a következő város, amelyet ki kell emelni, mivel Szingapúr a 2. olyan hely a világon, ahol a legtöbb fa található. Márpedig fenntarthatóság szempontjából ez is fontos.

3. Stockholm áll a harmadik helyen, mégpedig a Hammarby Sjöstad átalakítása miatt. Ez egy korábbi ipari terület zárt víz-, hulladék –és energiaáramkörökkel.

4. Bécs a következő város, ahol magas szintű a közbiztonság, illetve a tömegközlekedés is magas színvonalon működik.

5. London áll az 5. helyen, mégpedig a városban zajló gazdasági lehetőségek miatt, de a magas szintű környezetvédelem és az emberek önkéntes programokban való részvétele miatt is sikerült erre a rangos helyre felverekednie magát.

6. Frankfurtban magas szintű az emberek életminősége, illetve munkahelyet is könnyen találhat, aki Frankfurtba költözik.

7. Dél-Korea fővárosában, Szöulban is sok mindent megtesznek a fenntarthatóság érdekében. Például erősen szennyezett területeket iktatnak ki, olyan természeti területeket hoznak helyre, ahol az emberek szabadidős programokban vehetnek részt, ezzel is javítva az életminőségüket.

8. Hamburg a környezettudatosságával érdemelte ki, hogy a rangsor legelejére kerüljön.

9. Prágában is a káros környezeti hatásokat próbálják csökkenteni, illetve a rangsor elejére kerülhetett, mivel itt is nagyon jó a mobilitás és a tömegközlekedés.

10. Münchenben pedig az energiahasznosítás működik magas szinten, de minden tevékenységével arra törekszik, hogy az első helyre verekedje fel magát.

Kapcsolódó cikkek

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

9 ital, amelyet mindenképpen próbálj ki Brazíliában

Brazília, napsütés, pálmafák és italok. Nagyon sok olyan brazil italról még csak nem is hallottunk, de ha már ott jársz, semmiképpen se hagyd ki ezeket az italokat.

9 csodálatos tény Indiáról

9 csodálatos tény Indiáról

India egy felettébb misztikus hely és mindig van mit erről a szépséges helyről tanulni.

11 érdekesség Olaszországról

11 érdekesség Olaszországról

Olaszország kedvelt úticél minden évszakban, így jó, ha felvértezzük magunkat némi tudással, ha ebbe az országba készülünk.