A legjobb édesburgonya fajták különböző főzési módokhoz

Az édesburgonya nagyszerű tápanyagforrás, többek között A-, C- és E-vitamin, valamint olyan ásványi anyagok, mint a kálium, magnézium, foszfor, réz és vas.
A legjobb édesburgonya fajták különböző főzési módokhoz

Antioxidánsokban és rostokban is gazdag, ami egészséges kiegészítője bármely étrendnek. Bármely étel ízletes kiegészítői, és alacsony a kalória- és zsírtartalmuk.

Az édesburgonyának több fajtája létezik, és színük és textúrájuk is különbözik. Egyesek viaszosak, mások pedig sűrűbbek. Egyesek keményebbek, mint mások, de mindegyiknek édes íze van, amely a főzés során felerősödik.

Néhány édesburgonya a viaszos és a száraz típusok keveréke, így sós ételekben és desszertekben egyaránt élvezheti. A viaszos édesburgonya ideális a pürésített vagy sült burgonya receptekhez, míg a száraz édesburgonya tökéletes a sült krumpli elkészítéséhez.

Az ékszeres édesburgonya világos narancssárga színű, és szilárdabb, krémesebb állagú, mint a piros vagy narancssárga édesburgonya. Sok nedvességet tartanak, ezért jól használhatóak főzéshez vagy sütéshez. Jól használhatóak rakott ételekhez, püréhez vagy édesburgonyás pitetöltelékhez is.

A gránátszínű édesburgonya sötétebb színű, mint az ékköves, de nedvesebb és intenzívebb narancssárga húsa van, mint a piros vagy narancssárga édesburgonyának. Legjobban sült vagy főtt darabokra és pürékre illik, de rakott ételekhez és pitékhez is adható.

A boniato az édesburgonya kevésbé édes fajtája, amelynek héja barna, húsa világosbarna. A latin országokban az étrend fontos részét képezi, és sokféle sós étel készíthető belőle. Különösen finom sülve vagy főzve, olívaolajjal és kevés sóval, illetve pürében.

A lila édesburgonya az ázsiai szakácsok kedvence. Sötétvörös vagy lila színű a héjuk, a húsuk pedig élénk, élénk narancs-narancsszínű. A hús színe a magas antocianin-tartalomnak köszönhető. Emellett kiváló fehérje-, A-vitamin- és káliumforrás.

A japán lila édesburgonya, vagy Murasaki imo, egy gyönyörű és egyedi édesburgonya-típus. Ez egy közepes méretű, hosszúkás alakú zöldség, amelynek húsa gazdag, krémes, fehér-sárga színű és nagyon édes. Nagyszerű kiegészítője lehet salátáknak, és kiválóan használható töltve vagy más zöldségekkel együtt főzve.

Számos receptben remekül helyettesítheti a sütőtököt, és desszertekben is finom. Használjon fűszereket, például fahéjat, szerecsendiót vagy szegfűszeget, hogy összetettebbé és kiegyensúlyozottabbá tegye édes ízét.

Az egyik legegészségesebb élelmiszer a bolygón. Jó béta-karotin-, A- és C-vitamin-, rost- és antioxidánsforrás. Ezek az antioxidánsok képesek a szabad gyököket elpusztítani, megvédve a szervezetet a gyulladástól, a ráktól, a szívbetegségektől és a szürkehályogtól.

Kapcsolódó cikkek

A legjobb édesburgonya fajták különböző főzési módokhoz

A legjobb édesburgonya fajták különböző főzési módokhoz

Az édesburgonya nagyszerű tápanyagforrás, többek között A-, C- és E-vitamin, valamint olyan ásványi anyagok, mint a kálium, magnézium, foszfor, réz és vas.

Így válhatsz profi baristává!

Így válhatsz profi baristává!

Tapasztaljuk, hogy a technika fejlődésével ma már olyan kávéfőző gépekhez juthatunk, hogy azt gondoljuk, nincs szükség a baristákra.

Házi csodaszer a petrezselyem

A magyar konyhák elfeledett csodaszere: a petrezselyem

A hazai ízek kialakításában kulcsszerepe van, de ezenkívül alig tudunk valamit erről a gyógyhatású növényről.