Mikor és milyen alkatrészeket kell cserélni az elektromos járművekben?

Az elektromos járművek esetében folyton felemlegeti, hogy karbantartás terén nem igényelnek akkora törődést. Ennek utánajárva, most összegyűjtöttük, hogy mikor és milyen alkatrészeket kell cserélni az elektromos járművekben folyamatos használat mellett.
Mikor és milyen alkatrészeket kell cserélni az elektromos járművekben?

Elektromos járművek rendszerének jellemzői

Egy elektromos jármű jelentősen kevesebb alkatrészt tartalmaz, mint benzines vagy dízeles társai. Ezekben a járművekben már nincs:

· belsőégésű (benzin vagy dízel) motor,

· hagyományos sebváltó,

· önindító,

· kipufogó,

· generátor,

· turbófeltöltő,

· kettős tömegű lendkerék,

· kardántengely.

Vagyis szinte egyetlen olyan alkatrész, sem amely egy hagyományos járműben könnyen meghibásodik. Az elektromos járművek meghajtását ugyanis a nagy teljesítményű akkumulátorokkal táplált elektromos motor végzi, az indukciós fékezésnek (rekuperáció) köszönhetően fékbetétek és fékek kopása elenyésző, hiszen autók esetében fékezéskor is energia termelődik.

Elektromos járművek karbantartása

Az elektromos járművek karbantartása során nem kell foglalkozni a hagyományos belső égésű motorok tipikus alkatrészeivel, helyettük más különleges alkotórészek kerülnek fel a karbantartandó alkatrészek listájára.

Ilyen lényeges alkatrész az akkumulátor, amit szemrevételezéssel ellenőriznek. Az általános karbantartás részeként a szervizekben általában átnézik a töltőcsatlakozót és a kábelcsatlakozásokat , továbbá megvizsgálják az akkumulátor állapotát. Így hatékonyan felmérhető az elektromos járművek leglényegesebb része.

Elektromos járművek akkumulátorai

A legtöbb elektromos jármű li-ion akkumulátorral felszerelt. Aki igazán jót akar az akkumulátorának, az hosszú ideig nem engedi a jármű töltöttségi szintjét 20 százalék alá csökkenni. A szintén akkumulátorral működő okostelefonokhoz hasonlóan az elektromos járműk akkumulátorának élettartamát is befolyásolja a feltöltésük módja. A váltakozó árammal (a háztartási csatlakozóaljzat) töltés előnyösebb, mint az egyenárammal való feltöltés (gyorstöltő állomás). Mivel az akkumulátor a jármű legdrágább alkatrésze, megéri az áramtárolóval minden alkalommal gondosan bánni.

Fékek karbantartása

Az elektromos járművek rendszeres karbantartásra szoruló alkatrészei közé tartoznak a fékek is. Egy elektromos jármű azonban kevésbé veszi igénybe a fékeket, ezért ritkábban is kell őket cserélni. Ez többek között a rekuperáció miatt van. Ez azt jelenti, hogy a jármű fékezésekor a mozgási energia elektromos energiává alakul át, amit a jármű visszanyer. A rekuperációnak motorfék-hatása is van, így a fékrendszer nincs kitéve akkora igénybevételnek, és nem használódik olyan gyorsan, mint a belső égésű motorral rendelkező járművek esetén. A fékeket tehát egy elektromos jármű esetében szintén érdemes ellenőrizni bizonyos időközönként, de ugyanez igaz a robogókra és kerékpárokra is. Szerencsére utóbbiak esetében minden szükséges elemet megtalálhatunk a robogók és alkatrészek webáruházában.

Gumiabroncsok

Az akkumulátor és a fékeken felül még egy kopóalkatrészt kell szem előtt tartaniuk az elektromos motorral rendelkező járművek tulajdonosainak, a gumiabroncsot. Az elektromos járművek forgatónyomatéka induláskor jelentősen nagyobb a legtöbb egyéb járművénél. Ha rendszeresen előfordul magas forgatónyomaték, sérül a gumiabroncs profil. A mérsékelt elindulás tehát kifizetődőbb. A gumiabroncsok vásárlásakor és karbantartásakor érdemes figyelni az elektromos járműk különleges igényeire.

Egyéb alkatrészek

Emellett a kormányt, illetve autók esetében a klímaberendezést érdemes még ellenőrizni és karbantartani. Az ellenőrzéseket a belső égésű motorokkal rendelkező járművekéhez hasonló időközönként kell elvégezni.

Összegezve

Egy elektromos jármű esetében tehát várhatóan sokkal ritkábban kell cserélnünk az esetleges kopó alkatrészeket, de ehhez persze érdemes folyamatosan odafigyelni, hogy az akkumulátor, a fékek, a gumiabroncsok milyen állapotban vannak.

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható városok a világban

Fenntartható városok a világban

A fenntarthatóságon is múlhat, hogy milyen életkörülmények között élnek például az adott város lakosai.

3+1 tipp, hogyan válasszunk szolár kerti zuhanyt

3+1 tipp, hogyan válasszunk szolár kerti zuhanyt

Nagy, gyönyörű zöld kert, türkizkék vizű medence napernyőkkel és nyugágyakkal...

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

Lássunk most 10 érdekességet a nagyvilágból!