Hogyan készüljünk fel a téli vadászatra?

A tél közepén a havas erdőbe való kirándulás kifizetődő élmény lehet, ha megfelelően felkészül.
Hogyan készüljünk fel a téli vadászatra?

Ez a fajta vadászat azonban kihívást is jelenthet. Szerencsére van néhány tipp és trükk, amelyek segítenek eligazodni a tél alattomos terepén.

A hideg időben történő vadászat első alapszabálya, hogy maradjon szárazon. Egy ügyes kis trükk, hogy vigyen magával egy kis Nalgene palackot, és töltse meg forró vízzel. Ez nem csak a kezedet tartja melegen, de a hálózsákodat is felmelegítheted vele.

A második ökölszabály, hogy viseljünk rétegesen. Ez magában foglalja az alapréteget, a termikus alsóneműt és a vízálló külső réteget. Emellett érdemes egy pár meleg, szigetelt csizmát is viselned. A jó párnak szilárd talppal, jó futófelülettel és megfelelő szigeteléssel kell rendelkeznie. Ezenkívül viseljen egy pár lélegző gyapjúzoknit.

A harmadik szabály a biztonság. Az iránytű jó ötlet, de tisztában kell lennie a szélhűlési faktorral is. Ha mély hóban vadászik, érdemes megfontolni a hócipőt. Egy pár szánkó is jó választás lehet.

A legjobb hideg időjárási vadászati tipp a lövések gyakorlása. Ha nincs távcsöve vagy íja, a legjobb, ha olyan célponton gyakorolja a lövéseket, amely nem mozog. Ez biztosítja, hogy nem követ el hibát, és nem hagy el egy döntő lövést.

A legfontosabb tipp a hideg időben történő vadászathoz, hogy hozza magával a megfelelő felszerelést. A sapka, a szigetelt kesztyű és a hőálló alsónemű mind-mind elengedhetetlen kellékek. Egy jó pár vízálló csizmába is érdemes beruházni. A meleg, szigetelt ruházatba való befektetés nem éri meg, ha halálra fagy.

Egy pár meleg gyapjúkesztyű is jó ötlet. Ezek melegen tartják a kezét, miközben a távcső vagy a távcső kezeléséhez szükséges kézügyességet is biztosítják. Érdemes termikus hőpárnát is viselnie, hogy melegen tartsa az ujjait. Egy tartósabb kesztyűvel is beboríthatja őket, amikor nem lövöldözik.

A legfontosabb tipp a hideg időben történő vadászathoz a megfelelő felszerelés viselése. Egy jó csizma mellett egy jó pár zoknit is viselnie kell. Egy pár termo alsóneműt is érdemes viselni. Az is jó ötlet, hogy viseljen egy pár szigetelt overallt.

Bár a vadászat három "W"-je (angolról fordítva) - víz, időjárás és fegyver - mind létfontosságú, a téli vadászat "W"-je az igazán nagy dolog. Gondoskodjon arról, hogy elegendő vizet vigyen magával, hogy átvészelje a napot. A vízforrások a hidegben könnyen megfagynak. Ha túl messze van otthonról ahhoz, hogy visszaérjen, próbáljon meg tüzet rakni.

Ha hóban tervez vadászni, a túlélőkészlet elengedhetetlen. Érdemes beruházni egy túlélőkésbe, egy tűzgyújtóba, egy iránytűbe, egy kisebb elsősegélycsomagba, egy hőtakaróba és egy meleg vadászkabátba is.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan készüljünk fel a téli vadászatra?

Hogyan készüljünk fel a téli vadászatra?

A tél közepén a havas erdőbe való kirándulás kifizetődő élmény lehet, ha megfelelően felkészül.

10 meglepő tény az állatokról

10 meglepő tény az állatokról

A delfinek már az anyaméhben is énekelnek.

Környezet- és pénztárcabarát kertészkedés

Környezet- és pénztárcabarát kertészkedés papírgurigával

Praktikus és környezetbarát megoldás, ha nem dobjuk ki a felszabadult gurigát, hanem inkább felhasználjuk az ültetéshez.