Rövid útmutató a pezsgőhöz

Ha egy különleges alkalmat szeretne megünnepelni, vagy egyszerűen csak egy buborékos koktélra vágyik egy hosszú munkanap után, akkor talán érdekli, hogy többet tudjon meg a pezsgőről. Ez az útmutató megtanítja az alapokat ennek a finom italnak a történetéről, a megfelelő pezsgőbontásról, sőt, még a különböző pezsgőtípusokat is elmagyarázza. Emellett vásárlási útmutatót is nyújt a legjobb üveg pezsgőhöz. Mivel a pezsgő drága lehet, jó tudni, mire kell figyelni, amikor egy palackot vásárol.
Rövid útmutató a pezsgőhöz

Először is fontos tudni, hogy az igazi pezsgő csak a franciaországi Champagne régióban termesztett szőlőből készül, ahol a világ legdrágább szőlőültetvényei vannak. Ez azt jelenti, hogy az ezen a területen termelt borok többsége két szőlőfajta egyikéből készül: Chardonnay és Pinot Noir. A régióban található a világ néhány legexkluzívabb szőlőültetvénye. Bár emiatt nehéz jó pezsgőt találni, biztos lehet benne, hogy kiváló minőségű terméket kap.

Amikor egy üveg pezsgőt választ, mindenképpen keressen olyan címkét, amelyen szerepelnek a szőlőültetvény gyártási folyamatára és korára vonatkozó információk. Általában a nagyobb pincészetek jobb pezsgőt állítanak elő, de a kisebb birtokok a legjobb értéket produkálják. Azt azonban nem lehet megmondani, hogy egy adott pezsgő jobb-e egy másiknál. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb birtokok következetesebb, fiatalabb és ízgazdagabb borokat készítenek, mint a kisebb birtokok. A borokhoz hasonlóan a minőségi pezsgők megkülönböztetésének kulcsa a címke elolvasása.

A pezsgőt legjobban hűtött állapotban (5-10 fokon) lehet tálalni, ezért ha egy partin tervezi felszolgálni, a legjobb, ha körülbelül három órán át a hűtőszekrényben tartja, vagy 30 percig jéggel töltött vödörben hűti. Ha olcsó pezsgőt keres, érdemes egy vödröt vásárolni. Alternatív megoldásként vásárolhat egy borhűtőt, és a hűtőben tarthatja.

Ha tökéletes üveg pezsgőt keres, van néhány egyszerű szabály, amelyet érdemes betartani. Míg a dugót a tálalás során a helyén kell hagyni, nem ajánlott hosszú időre a vödörben hagyni. Általában azonnal tálalni kell, de érdemes egy kicsit hagyni, mielőtt megkóstolnád. A palack mérete mellett a legjobb, ha a pohár szobahőmérsékleten van a maximális íz érdekében.

Mielőtt kinyit egy üveg pezsgőt, fontos megjegyezni, hogy a pezsgőnek nagyon magas a savtartalma. Emiatt fontos, hogy egyensúlyba hozzuk a bor savtartalmát. Bár nehéz különbséget tenni egy olcsó és egy drága üveg pezsgő között, az utóbbi valószínűleg jobb lesz az ön számára.

Még több info: a borkorzo.hu -n.

Kapcsolódó cikkek

5 angol étel, amit érdemes elkészítened

5 angol étel, amit érdemes elkészítened

Jelentkeztél angol online nyelvtanulásra, de a kultúrát nem ismered? Mi a helyzet a konyhaművészettel? Kattints 5 nagyszerű ízvilágú ételért!

Egyszerű tippek a méz hosszabb ideig történő tárolására

Egyszerű tippek a méz hosszabb ideig történő tárolására

A méz egy természetes édesítőszer, amely megfelelő tárolással szinte végtelen ideig eltartható.

Az egészséges alkoholok készítésének alapjai

Az alkoholkészítés alapjai

Most részletesebben foglalkozunk az alkoholok készítésének alapjaival és hogy milyen italból milyen italok keverhetők.