A laptop akkumulátorok helyes használata, hogy sokáig bírják

Napjainkban szinte minden háztartásban megtalálhatunk legalább egy laptopot, ám ennek ellenére mégis kevesen ismerik csak a laptop akkumulátorok használatát. Mostani cikkünkben megemlítjük a laptop akkumulátorok helyes használatát, hogy sokáig bírják.
A laptop akkumulátorok helyes használata, hogy sokáig bírják

Akkumulátor első használatba vétele

A lítium alapú akkumulátorok esetében a 20-80% között lévő töltöttségi érték a legmegfelelőbb.

Abban az esetben, ha egy új laptopot üzemelnénk be vagy esetleg egy új akkumulátort helyeznénk be érdemes akkumulátor kalibrálást végeznünk. A kalibrálást akkor is érdemes elvégeznünk, ha az energiacellát régebb óta használjuk és az akkumulátorunk hirtelen merül több százalékot például 20-ról 30%-ra esik a jelzett töltöttség vagy csak váratlanul teljesen lemerül.

Akkumulátor töltése szakszerűen

Nagyon fontos az, hogy laptopunk töltéséhez csakis olyan egységet használjunk, ami teljesen megfelelő hozzá, hiszen egy univerzális töltő semmiképp sem tesz jót gépünknek, sőt akár még veszélyes is lehet. Bizonyos gépek esetében, mint például a HP és a Dell laptopok úgynevezett tüskés töltőfejjel rendelkeznek, amikhez az univerzális változatok nem felelnek meg, mivel a működésük nem olyan, mint a gyárié, sőt vannak olyan darabok is, amik csakis a saját töltőjükkel működnek.

Csak akkor dugjuk töltőre, ha tényleg szükséges

Sokan hagyják elektromos készülékeiket tovább a töltőn, mint kéne nem tudván, hogy ez mennyi veszélyt is tartogat magában. Az ha eszközünket folyamatosan töltjük kárt tehet az akkumulátorában és egyéb kiegészítőiben is, sőt akár még ki is gyulladhat. Mivel adapterünk nagyon gyorsan túlmelegedhet ezért a legjobb, ha olyan helyen használjuk, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 35 fokot és nem érdemes szekrényben vagy ágyban tárolnunk. Fontos még, hogy az adaptert minden meleg helytől távol tartsuk és laptopunkat se takarjuk le. Ha mégis megtörténne a felmelegedés, akkor automatikusan egy hő elleni védelem fog bekapcsolni, ami csökkenteni fogja gépünk teljesítményét. Ezek miatt is nagyon fontos figyelnünk arra, hogy a töltőnket egyaránt a fali aljzatból, majd laptopunkból is eltávolítsuk.

Akkumulátor élettartamának megóvása

Jó ha tudjuk még azt is, hogy nem tesz jót laptopunknak az sem ha hagyjuk, hogy az akkumulátora teljesen lemerüljön mivel ez egyre jobban gyengítheti a teljesítményét, a legjobb ha már 25% körül a töltőre helyezzük készülékünket. Abban az esetben ha hosszasabban használnánk készülékünket, akkor a legjobb ha hálózatra csatlakoztatjuk az akkumulátor kivétele után.

Az akkumulátorok számára a tökéletes tárolási hőmérséklet 10 és 35 fok között helyezkedik el, ennek megfelelően tároljuk az akkumulátort. Ez minden egyes akkumulátor esetében elmondható, tehát legyen szó Lenovo, HP, ASUS, vagy épp MSI laptop akkumulátor kínálatról mindig ugyanúgy érdemes kezelnünk őket ezen a téren.

Akkumulátorok kondicionálása

Néha az sem árt ha kondicionáljuk az akkumulátorunkat, ami annyit jelent, hogy egy pár alkalommal feltöltjük majd lemerítjük azt, így az amúgy nyugalomban lévő ionok is mozgásba kerülnek.

Összegezve

Ahhoz tehát hogy laptopunk akkumulátora hosszú élettartamú legyen, illetve így laptopunk is tartósan és megbízhatóan szolgálhasson minket mindenképp érdemes a fenti jó tanácsokat betartani.

Kapcsolódó cikkek

Marketing ügynökség árak és árazási modellek

Marketing ügynökség árak és árazási modellek

Ha azon gondolkodsz, hogy megbízz egy marketing ügynökséget, akkor a döntés meghozatala előtt érdemes tisztában lenned a tartalom és az ár kapcsolatával.

Könyvelőre minden vállalkozásnak szüksége van

Könyvelőre minden vállalkozásnak szüksége van

Akár egyéni vállalkozóként működünk, akár céget vezetünk, mindenképpen szükségünk van könyvelőre.

A laptop akkumulátorok helyes használata, hogy sokáig bírják

A laptop akkumulátorok helyes használata, hogy sokáig bírják

Az alább cikkben részletesebben foglalkozunk a laptop akkumulátorok helyes használatával, hogy sokáig bírják gépeink és energiatárolójuk is a biztos működést.