Hogyan kerülj ki győztesen a poratkákkal szembeni küzdelemből

Legtöbbünk élete folyamatos harc. Harcolunk az idővel és a térrel. Harcolunk a hatalmasságokkal és az apró ellenségekkel. Utóbbiak közül is "kiemelkedik" egy olyan parányi ellenfél, aki egyre több ember életét keseríti meg. A neve: poratka. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan kerekedj felül ezeken az élőlényeken.
Hogyan kerülj ki győztesen a poratkákkal szembeni küzdelemből

Talán tisztázzuk először azt, legtöbben tévesen helyezzük el a célkeresztet. A porallergia, az orrnyálkahártya-irritáció, a tüsszögés és az asztmás rohamok kiváltó oka nem a poratka. Hanem a poratkának a levegőben szálló, mikroszkopikus méretű széklet darabkái. Ez így elég gusztustalanul hangzik. Nosza, hát akkor tegyünk ellene. Tisztítsuk meg a nappalink levegőjét. Már csak az a kérdés, hogy hogyan hajtsuk végre mindezt. Ebben a cikkben bemutatjuk Neked.

Első lépésként vegyél egy jó álló porszívót. Talán most cselt szimatolsz. Miért álló porszívót? Miért nem jó egy hagyományos porszívó? Pedig nincs itt semmi turpisság. A két porszívó típus között a legfontosabb különbség három jellemzőben foglalható össze: a szűrő kialakításában, a ciklon rendszerben és a kefék működésében.

A legjobb álló porszívók un. HEPA szűrővel rendelkeznek. Ez képes a berendezésbe került koszos levegőből a porszemek és parányi kórokozók 99,9 %-át eltávolítani. A motoros turbókefék pedig nagyon hatékonyan porolják ki a szőnyeget. Nagy sebességük révén a szőnyegek, kárpitok legmélyebb bugyraiban lapuló poratkák sem maradnak rejtve a takarítás során. A ciklon rendszer pedig ezeket a felszippantott kis lényeket már nem engedi vissza a szobánk légterébe, hanem azok a készülék portartályában landolnak.

Ha sikerült arról meggyőznöm Téged, hogy az álló porszívó egy remek fegyver a 21. században, akkor már csak abban szeretnék tanácsot adni, hogy hogyan válassz a számtalan offline és online műszaki áruház kínálatából. Természetesen először olvasd át az álló porszívó véleményeket, teszteket. Persze ne a gyártó honlapjáról indulj neki a hírszerzésnek. Legjobb, ha olyan független weboldalakat keresel, ahol alaposan bemutatják az előnyöket és a hátrányokat egyaránt. Hiszen már megtanultuk, hogy az éremnek mindig 2 oldala van, azaz mindig vannak hátrányok is. A álló porszívók esetében lényegében egyetlen hátrány van: az árcédulán szereplő nullák számossága. Egy jó értékelésekkel rendelkező porszívó ára kb. 50 ezer Ft-nál kezdődik, a legjobb modellek ára pedig kb. 90-100 ezer Ft. És létezik persze a "best in show" kategória is. Ezek a Dyson modellek, amelyek ára bőven 100 ezer Ft felett van.

Természetesen szeretnék tenni Neked konkrét javaslatot is. Én magam 1.5 éve nyúzok heti rendszerességgel egy Rowenta RH9690WO X-Force Flex 8.60 3v1 Aqua porszívót. Szinte mindent tud, szükség esetén a gyereket is elaltatja. Egy lépésben porszívóz ill. felmos. És itt a hangsúly az egy lépésen van. Szüleink még először alaposan felporszívóztak, majd elővették az ősöreg mopot és felmostak. Emlékszem a gyerekkoromra, az 50 m2-es lakásunk teljes feltakarítása nagyjából 2 órát vett igénybe. Ezt a feladatot a fenti Rowenta RH9690WO porszívóval 30 perc alatt abszolválhatjuk, de akkor már közben ittunk egy jó kávét is. És a végeredmény lényegesen tisztább lesz, mint ezelőtt 30 évvel volt. Köszönhetően a nagy mobilitást biztosító, flexibilis és hajlékony csőnek, a boost teljesítmény funkciónak, a High Efficiency szűrőnek és a (szinte) mindent láthatóvá tevő LED világításnak.

Szóval ha otthonodban szenvedsz a porallergiától, akkor azt javaslom, hogy vedd elő a notebookodat vagy okostelefonodat. Böngészd át az álló porszívó véleményeket, teszteket és válaszd ki az igényeidnek és pénztárcádnak leginkább megfelelő berendezést. Az immunrendszered hálás lesz a döntésért.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kerülj ki győztesen a poratkákkal szembeni küzdelemből

Hogyan kerülj ki győztesen a poratkákkal szembeni küzdelemből

Legtöbbünk élete folyamatos harc. Harcolunk az idővel és a térrel. Harcolunk a hatalmasságokkal és az apró ellenségekkel. Utóbbiak közül is "kiemelkedik" egy olyan parányi ellenfél, aki egyre több ember életét keseríti meg.