A játékok szerepe a gyermekek fejlődésében

A kisgyermekek tanulásának fő forrása a játék. Ez jelentheti a körülöttük lévő tárgyakkal való foglalatoskodást, de a kimondottan erre a célra készült eszközökkel talán még többet tudnak előrehaladni. Cikkünkben bemutatjuk ezen termékek szerepét a fejlődésben, s a különféle életkorokkal is foglalkozunk.
A játékok szerepe a gyermekek fejlődésében

Változatos szerepek

A felnőtté válás útján rengeteg tanulnivaló van. Így a játékok szerepe is sokféle lehet.

Motoros funkciók fejlesztése

A kicsik fokozatosan tanulják meg használni testrészeiket. Néhány hónapos korban az számít eredménynek, hogy a csörgőért nyúlnak, később pedig egyre finomabb mozdulatokra képesek. A finom mozgásokat fejleszti például a kirakós, a gyurma és a festés. Így lesz egyre jobb a kézügyesség, az egész testet igénybe vevő tevékenységek által pedig a testkoordináció.

Kognitív előrehaladás

Nemcsak a testrészeinket, de a gondolkodásunkat is meg kell tanulnunk használni. A képességfejlesztő eszközök többsége a logikai és problémamegoldó gondolkodást helyezi középpontba. Így jobban átlátják az összefüggéseket és leküzdik az akadályokat.

Személyiségfejlődés

A tevékenységek útján a gyermek felismeri képességeit, lehetőségeit, s ráébred, mit tud önállóan elvégezni, létrehozni. Mindez sikerélményt nyújt, s érzelemgazdaggá teszi a kicsit. Különösen akkor, ha a felnőttől is megerősítést kap.

A személyiségfejlődést különösen az utánzáson alapuló eszközök támogatják. Ilyen például egy gyermek konyha vagy miniautó, melyeket a Djeco játékok webáruháza is kínál.

Beilleszkedés a közösségbe

A kapcsolatteremtő képesség sem hanyagolható el. Érdemes ezért lehetőséget adni a csemetének, hogy kis barátaival közösen játsszon a szabadban, az óvodában vagy otthon. Így megtanul osztozni, alkalmazkodni, szükség esetén pedig érdekeit érvényesíteni.

Életkorok és eszközök

Minden életszakaszban más és más megtanulnivaló várja a gyerekeket. Életkortól függ, milyen meglepetésnek örül. Lássunk néhány példát:

· 1 évesen: formaberakók, toronyépítő, fürdőkádas eszközök, puha építőkocka

· 2 évesen: képkereső, 2 darabos puzzle, építőkocka, kismotor, hintaló

· 3 évesen: kocka kirakó, könnyebb logikai feladatok

· 4 évesen: gondolkodtató, kreatív eszközök, társas

Persze mindez csak ízelítő, még bőven sorolhatnánk ötleteket az egyes életkorokhoz.

Összefoglalva: A játékok kulcsszerepet töltenek be a legkisebb családtagok életében. Egyszerre több képességet is fejlesztenek, így komplex módon segítik a csemete előrehaladását. Különféle életkorokban más-más meglepetést érdemes vásárolnunk a kicsiknek, hiszen érdeklődésük folyamatosan változik.

Kapcsolódó cikkek

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

10 hihetetlen tény a nagyvilágból

Lássunk most 10 érdekességet a nagyvilágból!

Illatok szárnyán az emlékekbe

Illatok szárnyán az emlékekbe

Egy-egy illatról, különböző emlékképek kúszhatnak az agyunkba.

8 meglepő információ, amiről még biztos nem hallottál

8 meglepő információ, amiről még biztos nem hallottál

Ezúttal a gyümölcsöket vesszük górcső alá, azaz néhány gyümölcsről olvashatsz érdekességeket.