Hogyan használd hatékonyan a klímát télen-nyáron

A modern klímák ugyanúgy használhatók télen, mint nyáron, így egész évben kiélvezhetjük az előnyét.
Hogyan használd hatékonyan a klímát télen-nyáron

A téli használatról elmondható, hogy figyelembe kell venni a céljainkat. Ezzel akarunk fűteni, vagy csak extra rendszerként használnánk a nagyon hideg napokon? Mindkettőre van lehetőség, de másfajta klímát kell vásárolnunk. Mi most a hagyományos berendezésekre térünk ki, a mobil klímákról most nem esik szó.

Téli használat

A nyári használat után úgy kell felkészülnünk a hideg hónapokra, hogy elvégezzük a karbantartást. Ezáltal eltüntetjük a bogarakat, leveleket és a levegőben repülő anyagokat is. Szükségünk van erre a lépésre, mivel így nyugodtan használhatjuk a fagyos napok során.

Figyeljünk arra, hogy ne állítsuk be túl melegre. Amikor odakint 0 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor ne akarjunk 30 fokban ücsörögni. Sokkal jobban járunk, ha felveszünk egy pulóvert, és úgy éljük a mindennapjainkat. Ezáltal megkíméljük magunkat a magas villanyszámláktól.

Nyári használat

És mi történik nyáron? A legtöbben inkább a kánikulában fogják bekapcsolni a légkondit, mivel télen más megoldással fűtenek.

Ha egész télen hanyagoltuk a készüléket, akkor megint kezdjük az alapos karbantartással. Fél év rengeteg idő a baktériumoknak, és biztosak lehetünk benne, hogy nagyon jól érzik magukat odabent.

A karbantartás után érdemes olyan apróságokra figyelni, mint a nyitott ablakok és ajtók. A klíma egy bizonyos négyzetmétert tud lefedni, így, ha nyitva hagyjuk az ajtót, akkor a lakás többi része is beleszámít, mi pedig nem fogjuk érezni a hideget, úgymond kimegy a szobából.

Azt is vegyük figyelembe, hogy hány fok van odakint. Ne akarjunk 30 fokból 15-öt varázsolni, mert nemcsak a villanyszámlánk bánja, hanem az egészségünk is.

Mindig helyezkedjünk úgy, hogy a hideg levegő ne a nyakunkba áramoljon, mivel ez ízületi gyulladásokhoz és megfázáshoz vezet. Estére mindig kapcsoljuk ki a klímát, és inkább szellőztessük ki a lakást.

Ami közös a nyári és a téli használatban: a karbantartás.

Ha szeretnénk olcsón megúszni ezt a procedúrát, akkor válasszunk szezonon kívüli időpontot. A klímaszerelés kivitelezését pedig bízzuk szakértőkre.

Kapcsolódó cikkek

Otthonos és jól felszerelt konyha kialakítása pár négyzetméteren

Otthonos és jól felszerelt konyha kialakítása pár négyzetméteren

Egy minőségi vákuumcsomagoló gép még egy kisebb méretű konyhában is megállja a helyét. De vajon milyen lehetőségeink vannak? Most kiderül!

Térnövelő trükkök, amikkel nagyobbnak tűnik az otthonunk

Térnövelő trükkök, amikkel nagyobbnak tűnik az otthonunk

Néhány optikai trükkel nem csak tágasabbnak látszik majd otthonunk, hanem komfortosabbnak is.