Traktorral a Föld körül

Egy John Deere traktorral érkezett a menyasszony az esküvőre – szóltak a hírek Vas megyében egy pár éve, amikor is egy John Deere traktor gördült be a művelődési ház udvarára.
Traktorral a Föld körül

Tizenhat nap alatt 2500 kilométert tett meg az a holland nő, aki egy orosz kutatóállomásról indulva traktorral fedezte fel az Antarktisz hegyeit és szakadékait – egy másik különleges traktoros hír.

Manon Ossevoort legnehezebb napjai azok voltak, amikor órákon át 0,5-5 km/órás sebességgel tudott csak haladni. A munkagépnek pedig éjjel-nappal mozgásban kellett maradnia, különben az abroncsai a talajhoz fagytak volna. Átlagosan 10 kilométert tett meg óránként, és hét kísérő is segítette az úton.

Nem ő az egyetlen, aki ilyen különleges módon szeretné felfedezni a világot. Sok kalandor vág neki a Föld körüli utazásnak, ki gyalog, ki biciklivel vagy motorral. Vagy épp traktorral, mint az a spanyol lány és az édesapja, akik traktorral vágtak neki az utazásnak. Egy kis átalakításra ugyan szükség volt, hogy gyorsabb és kényelmesebb legyen a traktor, de miért is ne lehetne nekivágni ilyen különleges járművel a nagyvilágnak?

A farmer fia, aki ma már előadásokat tart

Így tett a koreai Kang Kitae is, aki testnevelés szakon végzett az egyetemen és 2008 szeptemberében indult el első, hat hónapos traktoros útjára, egy fillér nélkül. 2012-ben pedig traktorral bejárta Törökországot, majd 2013-ban Kínába és Mianmarba indult. Azóta több előadást is tartott utazási élményeiről, tapasztalatairól.

Eredetileg nem tervezte, hogy traktoron fog utazgatni, de már az egyetemen azt érezte, hogy nem oda tartozik. Elment egy kirándulásra, amit aztán több követett, hátizsákos utazó lett és bejárta Délkelet-Ázsiát és Közép-Amerikát. Ezután úgy gondolta, hogy többet kell látnia a világból és ő is egyedivé szerette volna tenni az utazását.

Mivel egy farmer fia, így úgy gondolta, hogy a traktor pont jó lesz. A környezetében mindenki megpróbálta lebeszélni, azonban leszögezte, hogy senkitől nem kér pénzt az utazásra, könyvet ír és előadásokat tart majd, amiből megél, így elfogadták.

Mint mondta, a traktoron való utazás egyáltalán nem kényelmetlen, eleinte ugyan talán szokatlan a körülbelül 30 km/órás sebességgel való közlekedés, de meg lehet szokni.

Különleges úticélok

Közeli és távolabbi környezetünk felfedezése egy különleges járművel, mint amilyen a traktor, valóban életre szóló élményeket kínál. De vannak olyan helyzetek, amikor maga az úti cél is különleges, és ilyen az El camino zarándokút is.

Évről évre emberek tízezrei kelnek útra a Szent Jakab úton, hogy rátaláljanak önmagukra, belső békéjükre, céljukra. Sokan gyalog teszik meg a Santiago de Compostelába vezető utat, azonban kerékpárral és bizony traktorral is bejárható az út. A legtöbb úton engedélyezett a traktorok súlya, és így nem kell külön utakat tervezni.

Az ország északi és déli része is számos különleges élménnyel gazdagítja az embert, nem beszélve a lelki üzenetéről. Maga a Szent Jakab út már a 11. században ismert volt és a 12. századra vált jelentős zarándokúttá, a jelét pedig biztosan sokan ismerik, ez a fésűkagyló.

Kapcsolódó cikkek

Táborozni életed nagy élménye lehet

Táborozni életed nagy élménye lehet

Július végén és augusztus elején ismét kreatív és alkotókeddvel teli gyereksereg népesíti be a kecskeméti egyetem kampuszának épületeit és sportpályáit.

Milyen élményekben lehet részed egy kastélyszállóban?

Milyen élményekben lehet részed egy kastélyszállóban?

Szállás kastélyban? Miért ne? Amennyiben egy csendes és természetközeli helyre vágytok, próbáljátok ki a cikkben is megismerhető kastélyszállót!

Traktorral a Föld körül

Traktorral a Föld körül

Egy John Deere traktorral érkezett a menyasszony az esküvőre – szóltak a hírek Vas megyében egy pár éve, amikor is egy John Deere traktor gördült be a művelődési ház udvarára.